четвер, 2 квітня 2020 р.

            Книги Ювіряри 2020 
Как читать книги взахлёб и с пользой

Я рекомендую вам переглянути цей допис та згадати свою улюблену книгу.А моєю улюбленою є книга "Айвенго" Вальтера Скотта.
                                                               Коваль О.В.
Книги, як і люди, мають свій день народження. Звісно, не завжди є змога чітко визначити час написання чи публікації літературного твору, але деякі дати нам  чітко відомі. Бібліотекар Дідилівського НВК підготувала віртуальну виставку «Книги-ювіляри 2020», щоб познайомити з деякими виданнями, які святкуватимуть свій черговий ювілей цього року.
Книги – морська глибина:
Хто в них пірне аж до дна,
Той, хоч і труду мав досить
Дивнії перли виносить.
І. Я. Франко


Вже майже 425 років світ захоплюється історією кохання Ромео і Джульєтти. Точна дата написання трагедії Вільяма Шекспіра історикам невідома, але приблизно вважається, що це 1595 рік.  
415 років виповнюється першій частині одного з найбільш популярних творів світової літератури – роману іспанського письменника Мігеля де Сервантеса «Премудрий гідальго Дон Кіхот з Ламанчі». Твір також відомий тим, що надихнув Людвіга Мінкуса на створення однойменної балетної вистави.
350 років минуло з часів прем’єри комедії-балету «Міщанин-шляхтич», а шедевр Жана Батиста Мольєра не втрачає своєї актуальності. П’єса є сатирою як на вульгарність середнього класу, так і на гонор та зазнайкуватість аристократії.
«Пригоди барона Мюнхгаузена», книга німецького письменника Еріха Распе, вперше вийшла друком 235 років тому. Ви почуєте фантастичні розповіді про пригоди головного героя — барона Мюнхгаузена, який насправді жив у Німеччині на початку XVII століття.
«Айвенго», знаменитий роман Вальтера Скотта ось уже майже 200 років — улюблена книга дітей і дорослих у всьому світі. Ви дізнаєтеся про пригоди благородного лицаря та його коханої, яким допомагає легендарний розбійник Робін Гуд. Добро, справедливість, честь, гідність і любов неодмінно переможуть, а віроломство та підступність ворогів і зрадників буде покарано!
200 років тому вперше опубліковано поему російського письменника Олександра Пушкіна «Руслан і Людмила». Чарівна казка, натхненна давньоруськими билинами, в якій розповідається про те, як богатир Руслан рятує свою наречену Людмилу, викрадену злим чаклуном. Поема також відома тим, що надихнула Михайла Глінку на створення однойменної опери.
«Червоне і чорне», роман написаний Стендалем 190 років тому, іноді ще називають «хронікою XIX ст.». Його герой — Жульєн Сорель — увійшов до скарбниці світової літератури як уособлення непокірливої, волелюбної юності. У душі Сореля сперечаються дурні нахили і людяність, холодний розрахунок і романтична чутливість. Але любовна інтрига та честолюбні мрії приводять його на гільйотину.
190 років тому вперше побачила світ повість Оноре де Бальзака «Гобсек». Бальзак, один з найкращих французьких романістів ХІХ століття, майстерно зображує вплив «золотого мішка» на внутрішній світ людини.
185 років виповнюється чудовій казці видатного данського письменника Ганса Християна Андерсена – «Дюймовочка». Ця розповідь про крихітну дівчинку зростом не більше дюйма, яка за волею долі відправляється у подорож. На неї чекає безліч пригод, до неї залицяються різноманітні женихи, але щастя Дюймовочка може знайти лише серед собі подібних.
180 років пригодницькому роману американського письменника Джеймса Фенімора Купера «Слідопит, або Суходільне море». Це четвертий за часом створення роман пенталогії про Натті Бампо та третій епізод внутрішньої хронології серії.
«Кармен», новела французького письменника Проспера Меріме, написана 175 років тому. Але всесвітня слава цього твору розпочалася в 1875 році, коли Жорж Бізе поставив однойменну оперу, яка з тріумфом продовжує своє життя на всіх оперних сценах світу.
170 років тому вперше опубліковано роман Чарльза Діккенса «Життя Девіда Копперфілда, розказане ним самим». Один з найвідоміших творів Діккенса … Один з найкращих романів про складний процес дорослішання людини… Дивовижна історія хлопчика, який зазнав злиднів і життєвих перешкод, але дістався світла і благополуччя.
Цього року свій 155-й ювілей святкує шедевр дитячої літератури – казка відомого англійського письменника і вченого-математика Льюїса Керрола – «Аліса у Дивокраї». Герої книжки Капелюшник, Солоний Заєць, Чеширський Кіт не тільки стали улюбленцями дітей та дорослих у всьому світі, а й дістали прописку у багатьох прислів’ях та приказках. Кажуть, у захваті від цієї казки була навіть королева Вікторія.
140 років тому російський письменник Федір Достоєвський закінчив свій останній роман «Брати Карамазови». Твір є вдалим поєднанням захоплюючого романа-трилера з глибинами філософської думки. Філософія та психологія «злочину і покарання», дилема «соціалізації християнства», одвічна боротьба «божого» і «диявольського» в душах людей – такі основні ідеї цього геніального твору.
Вже 135 років роману французького письменника Гі де Мопассана «Любий друг». Ловелас та авантюрист мріє зробити блискучу кар’єру. У нього немає якихось талантів, хіба що своєю зовнішністю він може підкорити серце будь-якої дами, а совість прощає йому будь-яку підлість.
130 років тому англійський драматург, поет, прозаїк, есеїст, критик Оскар Вайлд написав свій єдиний роман – «Портрет Доріана Ґрея», в якому йдеться про юнака неймовірної краси. Одного разу, милуючись своїм портретом, Доріан побажав, щоб портрет старів, а він завжди залишався молодим. З того часу жодної зморшки не з’явилося на вічно юному обличчі головного героя, який жив у кублі розпусти, а старів і вмирав його портрет. Але за все треба платити…
115 років виповнюється оповіданню американського письменника Джека Лондона «Жага до життя». Аляска — те місце, де кожен змушений виявляти свої справжні риси. Північ рівняє бідних і багатих, пронизливий холод не зважає на неміч, рвучкий вітер байдужий до соціального стану, а дикий звір не розбирає звань. У протистоянні з жорстокою природою герої перемагають не тільки завдяки сміливості, витривалості, енергії, а насамперед завдяки силі духу, жазі до життя та здатності навіть в екстремальних умовах залишатися Людиною.
Також 115 років виповнюється оповіданню ще одного видатного американського письменника О’Генрі «Дари волхвів». Ви дізнаєтеся про найкращі подарунки на Різдво, які зробили один одному закохане подружжя Янгів, про їхню щирість почуттів, здатність на самопожертву і справжню мудрість.
95 років тому своїм романом «Великий Гетсбі» Френсіс Скотт Фіцджеральд сповістив світові про початок нового століття – «століття джазу». Одним з перших він заговорив від імені «втраченого покоління». Він не лише писав про «американську мрію», він уособлював її. Але дійсність обернулася трагедією, і рання смерть обірвала життя улюбленця долі…
Уже 65 років дорослі дивуються: чому дітям так подобається Карлсон? Шкідливий, вередливий, невихований, завжди вимагає смачної їжі… Його недоліки можна перераховувати нескінченно… Кожну мить він готовий пустувати, і не завжди невинно! Але ж для Малюка Карлсон не зухвалий бешкетник і хуліган, а швидше самотня дитина, яка потребує доброзичливого ставлення та родинного тепла. Незважаючи на свій маленький вік, Малюк дуже добре це відчуває. Він співчуває Карлсону і все йому вибачає. Ця неймовірна книга Астрід Ліндгрен вчить дитину любові та терпимості до тих, кого любити важко.

Немає коментарів:

Дописати коментар